Aqua Sand Art

Konst är mer än ett ord! Det är ett instrument för att visa sina förmågor, känslor och åsikter!

Jag heter Irina Jonsson och är konstnär och dekoratör som jobbar med sandanimation och turkisk vattenmålning”Ebru”.  Mars 2019 startade jag upp ”Aqua Sand Art Group” för att utveckla och sprida de två konstmetoderna i Sverige och andra länder. 

Jag kan inte komma ihåg när jag målade eller ritade min första teckning men jag brann för konsten redan som liten. Konsten är luften jag andas! Något som fyller mig och ger mig styrka. Det är viktigt att skapa och få jobba med det man tycker om. Därför är jag glad att få dela min erfarenhet och sprida intresset för sand- och vattenkonst! Mitt företag erbjuder workshops för både barn- och vuxengrupper i min egen studio eller på någon annan plats lokalt. Jag gör mina egna föreställningar med sand och vattenmålningar samt uppträder på olika privata- och företagsevent. Aqua Sand Art Group samarbetar också på olika sätt med offentlig sektor. Vad är det då för tekniker som vi jobbar med?

Aqua Art

Tekniken för vattenmålning som vi använder är en gammal orientalisk teknik som heter Ebru. Metoden kallas även turkisk pappersmarmorering, detta innebär att man målar på tjockflytande vatten med tunnflytande färger som ligger på ytan. Ebru är en kreativ process som måste tillåtas att ta tid och skapar därför ett lugn och en meditativ process. De första Ebruteckningarna hittades på 1100-talet men Ebru har säkert funnits ännu tidigare. Ingen vet exakt var och hur Ebru uppkom. Det finns ett antagande om det skulle skett i nuvarande Iran, Egypten, Altaj eller Pakistan men Turkiet räknas dock som Ebrulandet framför dem andra länderna. I Turkiet utvecklades metoden mest och tekniken gav t ex världens första vattenstämpel. 

I Europa existerar Ebru från ungefär 1700-talet och marmorerade papper användes då får att binda in böcker. I modern tid utvecklas och blommar nu ebruteknik ut från klassiska turkiska mönster till ‘performance-konst’ där man ser hela processen live och ofta till klassisk musik.

Sand Art

 Sand Art eller sandanimation är en konstform där man ritar med hjälp av sand på ett ljusbord. Man kan rita och skapa bilder eller skapa filmer tillsammans med musik och berättelse. 

Är en performance-konst där en av pionjärerna som gjorde film med sandanimation heter Caroline Leaf. Aqua och Sand Art ger möjlighet att utveckla och hitta oupptäckta personliga förmågor samt är ett berörande och alternativt sätt att få utrycka sig. 

Båda teknikerna används i hälsoterapi eftersom det också skapar lugn och avslappning.

Historisk projekt i samarbete med Mariakyrka, Sigtuna kommun

Tranebergsbron, projekt ”Under Construction” 

KONSTPROJEKT

Corona Post 

KONSTPROJEKT

Tranebergsbron, projekt ”Under Construction” 

Corona Post 

Kontakta oss